OTOK VIR - DALMATIA - CROATIA

Otok Vir smješten je cca 25 km sjeverozapadno od Zadra u sjevernoj Dalmaciji i mostom je povezan s kopnom. Sa ukupnom površinom od 22,5 km Vir od Talijana nazvan "Punta Dura" (kamenita obala) se predstavlja posjetitelju raznovrsnim krajolikom u kojem se izmjenjuje kameniti krš sa stablima borova i smokava, stari vinogradi sa mladim maslinicima.
Dužina obale iznosi 31 km koju krase pretežno pješčane i šljunkovite plaže sa kristalno čistim morem što ovaj otok čini rajem za obiteljski odmor. Svježi povjetarac ublažava ljetne temperature i stvara dobre preduvjete za jedrenje na dasci.
Mnogobrojne uvale pružaju zaštitu nautičarima koji su česti posjetitelji zadarskog arhipelaga.
Sa skoro 300 sunčanih dana godišnje Vir je i izvan sezone ugodna destinacija. Zaljubljenici pješačenja mogu se s najvišeg vrha otoka, Bandira (112 m), diviti predivnoj panorami koja oslikava cijeli Vir, obližnje otoke i Velebit (1750 m), posjetiti obližnju crkvu na otoku ili stari Kaštel kraj kojega se mogu vidjeti tragovi starih galija na morskom dnu.

Ljubiteljima mountain-bikinga i rolanja preporučili bi ovu destinaciju, osobito izvan sezone, u proljeće i jesen kada predivan krajolik upotpunjava uživanje u tim sportovima. Isto tako, rekreativci zaljubljenici u tenis mogu svakodnevno koristiti teren u sklopu dvorišta kuće. Joggirati je moguće uz more ili u unutrašnjosti otoka među mnogobrojnim stablima maslina i borova.
Oni kojima kupanje i sunčanje nije jedini motiv za odlazak na odmor Vir je idealna destinacija jer zbog centralnog položaja u hrvatskom Jadranu ovaj otok je idealno središte za izlete u nacionalne parkove i stare hrvatske gradove.
Nacionalni park Paklenica sa impozantnim kanjonima na samo 70 km udaljenosti (sjevernije).
   
80 km južnije nalazi se Nacionalni Park Krka sa svojim predivnim slapovima i kanjonom te starim samostanom na otoku Krševanu koje je moguće posjetiti brodom.

Nacionalni park Kornati čije ljepote svakodnevno posjećuju nautičari i ostali izletnici organizirano iz Zadra.
   
I na kraju jedan od najljepših kutaka u Europi Nacionalni Park Plitvička Jezera.
Staro hrvatski grad Nin sa najmanjom katedralom na svijetu i stari hrvatski grad Zadar sa brojnim kulturnim spomenicima također su destinacije koje se moraju posjetiti i proživjeti dio povijesti koja se krije u zadnjima prošlih vremena.
Stoga, ljeti ili u bilo koje doba godine otok Vir idealna je destinacija za sve one koji žele uživati u mirisu mediterana, kupati se u kristalno čistom moru, kao i za one koji žele iskoristiti odmor za rekreaciju ili upoznavanje hrvatske povijesti.