NA POČETAK... DINOSAURI...KNJIGA...BLOG

EgipatPIRAMIDE EGIPAT

Piramide su turistički simbol Egipta,a ja ću ovdje pokušati pokazati najosnovnije podatke onako kako ih vide većina svjetskih znanstvenika i arheologa,odnosno,prekopirat ću dokumente iz raznih izvora samo da se dobije mali uvid u povijest ove egzotične zemlje.Stepeničasta piramida faraona Djosera sagrađena je oko 2650. prije Krista. To je prva piramida sagrađena u Egiptu i nalazi se u Sakkari. Sakkara je najveće groblje grada Memfisa na kojem je otkriveno više od 250 hipogeja (podzemnih grobnica) visokih dužnosnika i njihovih obitelji nastalih u razdoblju između 2670. i 2150. godine prije Krista. Petnaest kilometara jugoistočno od središta Kaira, na rubu pustinjske visoravni, izdižu se tri najveće piramide u Egiptu. Dali su ih sagraditi faraoni Keops, Kerfen i Mikerin. Izvorna visina Keopsove piramide bila je 146,6 metara, Kefrenove 143,5 metara i Mikerinove 65 metara. Ljudi i vrijeme ostavili su svoj trag na ovim veličanstvenim spomenicima, pa je Keopsova piramida danas visoka 'samo' 137 metara. Bila je najveći spomenik ikad sagrađen u Egiptu. Za njenu je izgradnju bilo potrebno najmanje 7 milijuna tona kamenja, odnosno više od 2 milijuna blokova, pomno odrezanih, tako da pukotine između njih ne budu veće od pola milimetra. Svaka je strana dugačka 230 metara, a osnovica zauzima površinu veću od 5 hektara.Velike faraonske grobnice (Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida) građene su za vrijeme IV. dinastije tijekom razdoblja od 110 godina (između 2575. i 2465. prije Krista). Veličanstveni monumentalni kompleks velikih piramida kod Gizeha već 4 500 godina privlači pozornost i divljenje ljudi, ali još uvijek krije mnoge tajne. Stari su Grci svrstali Keopsovu piramidu među Sedam svjetskih čuda. Semiramidini viseći vrtovi u Babilonu, Artemidin hram u Efezu, mauzolej u Halikarnasu, kolos iz Rodosa, Zeusov kip od zlata i bjelokosti u Olimpiji te svjetionik u Aleksandriji su nestali. Samo je piramida pobijedila vrijeme.SfingaSfinga u Gizehu je najveći kip koji su Egipćani ikada podigli. Lavlje tijelo i ljudska glava izravno su isklesani u stijeni. Velika je sfinga dugačka 72 i visoka 20 metara. Imala je Kefrenovo lice i uzdiže se u podnožju njegove piramide.

Piramide u Egiptu su jedino od sedam čuda Starog svijeta koje je ostalo sačuvano i u čijim ljepotama još uvijek uživaju brojni turisti. Egipatski su vladari gradili grobnice u obliku piramida za zagrobni život. Najviša piramida sagrađena je za vladavine Keopsa.Uz Keopsovu i Mikerinovu piramidu se nalazi skupina manjih piramida. Prozvane su Piramide kraljica. Vjerojatno su građene za žene iz faraonove obitelji. Tim se poslom neprestano bavilo sto tisuća ljudi, i to svaki pojedinac u trajanju od tri mjeseca. Deset je godina trebalo iznurenu narodu samo za izgradnju ceste kojom su vukli kamenove (prema Herodotu, Egipćani su kamenove vađene iz kamenoloma u Arabljanskim planinama dovlačili do Nila, a zatim prevozili preko rijeke i potom vukli do Libijskih planina), i ta je izgradnja bila gotovo jednako težak posao,kao i podizanje piramida.Trebalo je, dakle, deset godina za nju i za podzemne prostorije ispod brežuljaka na kojima stoje piramide, a te je prostorije Keops gradio sebi za grobnicu na otoku i proveo je kanal iz Nila.

Stari Egipćani su kroz svoju dugotrajnu povijest pokapali svoje mrtve u raznim vrstama grobnica. Pripadnici preddinastičkih kultura pokapani su u obične rupe u pijesku uz brojne grobne priloge. U kasnom preddinastičkom razdoblju javljaju se prve grobnice obložene opekom sušenom na suncu, preteča mastaba. Prve prave mastabe javile su se početkom ranodinastičkog razdoblja. Bile su to grobnice s ravnim krovom i kosim stranama obložene opekom u koje su se pokapali visoki dostojanstvenici. Njihova unutrašnjost bila je ukrašena lijepim slikama i reljefima.Piramide, grobnice kraljeva i kraljica, su počeli graditi vladari III. dinastije, a građene su do kraja Srednjeg kraljevstva. Visoki dostajanstvenici i članovi kraljevske obitelji tijekom Starog i Srednjeg kraljevstva pokapali su se u grobnicama koje su izgrađene u kompleksu piramida.

Dolina kraljeva urezana je u vapnenačkim stijenama Tebanskoga brda. Arapi je nazivaju Biban el-Moluk ('Vrata kraljeva') zbog mnogih ulaza u grobnice izdubljene u Tebanskom brdu. Iznad doline izdiže se Tebanski vrh koji svojim oblikom podsjeća na vrh piramide. Najvjerojatnije je zbog piramidalnog oblika Tebanskoga brda tu bila smještena kraljevska nekropola. Još jedna od posebnosti toga prostora jest nedostupnost i dobra zaštićenost, što je zasigurno ponukalo faraone da ovu dolinu izaberu za svoje vječno počivalište. Faraon bi već u prvoj godini svoje vladavine odabrao mjesto buduće grobnice i naložio izradu njenog nacrta. Do danas su u Dolini kraljeva otkrivena 62 groba. Posebnu pozornost privlači Tutankhamonova grobnica.Kraljičin hramBrojne turiste privlači hram kraljice Hatšepsut, podignut u zapadnoj Tebi oko 1466. prije Krista. Obnavljanje hrama već nekoliko godina provodi Poljska arheološka ekspedicija i Egipatska organizacija za starine. Terasastom strukturom na različitim razinama postignut je arhitektonski sklad između građevine i prirodnoga okruženja. Stari su ga Egipćani nazivali geser-geseru ('najuzvišeniji među uzvišenima').Luksor se smjestio na desnoj obali Nila na području drevne Tebe koja se pružala između današnjeg Luksora i Karnaka. Naziv grada Luksora potječe od arapske riječi el-Uqsor, što znači tabor ili utvrda. Naime, Rimljani su bili izgradili dva vojna tabora. Danas Luksor broji 160 tisuća stanovnika. Hram u Luksoru dugačak je oko 260 metara. Jedna od zanimljivosti hrama jesu veliki stupovi koji imaju kapitele u obliku papirusa. Visoki su 19 metara, a opseg im je gotovo 10 metara. 

KarnakKarnak ima najveći kompleks hramova koji zauzimaju površinu od 300 000 m2. Građen je u nekoliko navrata u vremenskom rasponu oko 1600 godina. Hram u Luksoru i kompleks hramova u Karnaku bili su povezani 3 km dugom alejom sfingi. Karnak je sa svojim veličanstvenim hramovima jedinstven primjer egipatske vjerske arhitekture.

Jedno od najglasovitijih otkrića u povijesti arheologije je otkriće grobnice egipatskog faraona Tutankhamona. Grobnicu je otkrio Howard Carter (1874. - 1939.) nakon petogodišnjih istraživanja na području Doline kraljeva. Dana 4. studenoga 1922. g. otkrivene su stepenice koje su vodile u grobnicu. Masa otpadnog materijala koja je zatrpala stepenice nastala je prilikom gradnje grobnice faraona Ramzesa VI. pa je ona tako sasvim slučajno ostala pošteđena od pljačkaša grobova. Nakon trodnevnog iskapanja Carter je otkrio zapečaćen ulaz. Nakon njegova otvaranja otkriveno je jedno od najvećih nalazišta umjetničkih predmeta starog Egipta. Među njima treba posebno izdvojiti višedijelni sarkofag, pozlaćeno drveno prijestolje i kraljevsku pogrebnu masku. Carter je idućih deset godina popisivao pronađene predmete i istraživao grobnicu. Tijekom desetogodišnjih istraživanja grobnice zagonetno je umrlo više od dvadeset osoba. Neki od istraživača umrli su od tajanstvene groznice, pa su uskoro novinari proširili glasinu o "prokletstvu faraona". Među žrtvama su bili mnogi koji su sudjelovali u otvaranju grobnice. Do danas nije sasvim razjašnjen uzrok njihove smrti. Za razliku od svojih suradnika Howard Carter je umro prirodnom smrću u Kensingtonu 1939. g.

I staroegipatska je matematika jedna od najranijih epoha razvoja te znanosti. Posebno jedna od prvih grana matematike, geometrija, već samim svojim nazivom otkriva i svoje podrijetlo. To je po postanku grčka riječ koja bi, doslovno prevedena, značila "mjerenje zemlje". A upravo kao mjerenje zemlje geometrija se široko razvila već u starom Egiptu. Poslovična izreka, "Egipat je dar Nila", dovoljno je poznata. Bez blatnjavih žutih voda te rijeke što su tisućljećima natapale zemlju, ne bi se razvila tako bogata civilizacija starog Egipta. No poslije redovnih   velikih poplava Nila, svake bi se godine granice zemljišnih posjeda izbrisale i trebalo ih je ponovno odrediti – valjalo je, dakle, premjeravati zemljišta. Izgradnja veličanstvenih hramova, piramida, kipova, također je zahtijevala određena znanja iz geometrije. O staroegipatskoj matematici doznajemo ponajviše iz dvaju glasovitih papirusa: Ahmesovog ili Rhindovog i Moskovskog. Rhindov papirus je 1858. otkrio škotski egiptolog Henry Rhind u Luxoru.

BrojeviBrojevi i pismo u starom Egiptu Pismo

Godine 1798. Egipat je zauzeo francuski vojskovođa i državnik Napoleon Bonaparte (1769. - 1821.). Godinu dana kasnije jedan vojnik njegove okupacijske vojske u selu Rozeta sasvim je slučajno kopajući rov pronašao ravni kamen od crnog bazalta na kojem su se nalazila tri natpisa. Gornji dio sadržavao je 14 redaka hijeroglifskog teksta, srednji 32 retka demotskog pisma, a donji 54 retka grčkog pisma. Jedan oficir je odmah pročitao grčki natpis sljedećeg sadržaja: Rozeta

U Memfisu su se 196. g. pr. Kr. sakupili svećenici iz cijelog Egipta. Vijećali su o tome kakve će se počasti dati mladom faraonu Ptolemeju V. koji je mnogo učinio za hramove i svećenike. Odlučeno je da se u svakom hramu postavi po jedan kraljev kip s pločom na kojoj će se na tri pisma ovjekovječiti taj događaj.

Jean-François Champollion već je od malena bio stručnjak za jezike. S dvanaest je godina znao osnove hebrejskog i arapskog, a s vremenom je naučio čitav niz istočnih jezika. Studirao je na sveučilištu Grenoble gdje je već zarana proučavao egipatski i koptski jezik. Ubrzo je zavolio egipatsku povijest i kulturu o kojoj se tada još vrlo malo znalo. Još je tijekom studija u Grenoblu primijetio da je koptski jezik mlađa verzija egipatskog jezika. Već je 1808. g. identificirao 15 demotskih znakova s koptskim istoznačnicama. Nastavio je svoja istraživanja sve do 1822. g. kada je prvi puta objasnio metode svojeg rada. Dvije godine kasnije za vrijeme boravka u Torinu gdje je istraživao u tamošnjem muzeju (Museo Egizio) objavio je novu studiju u kojoj je objasnio sistem hijeroglifskog pisma.

Prva strana Dinosauri Knjiga Blog